De Fast Cast van Sebile blijkt een topper voor de roofblei.

In de afgelopen week hebben Bas en ik twee avonden gevist op de roofblei. Het zijn korte intensieve sessies van een paar uur die we doen, langer houden we het niet vol. Bij het werpen moet je namelijk alles uit de kast halen om de juiste afstand te kunnen halen. In het begin kun je nog een visje onder de kant verwachten, maar dat duurt niet lang of ze zijn daar vertrokken. Er moeten dan verre worpen gedaan worden om dan nog bij de vis te kunnen komen. Voor deze visserij is het kunstaas dat je gebruikt van groot belang, zeg maar gerust het kan het verschil maken tussen vangen of maar af en toe een visje.

Ook het materiaal dat gebruikt wordt kan hier invloed op hebben. Men zegt altijd hoe verder je kunt werpen, hoe groter je visgebied is! Dat laatste is voor deze visserij belangrijk. De roofblei is een vis die gevoelig is voor zijn omgeving, hij scant zijn omgeving continu en bij veranderingen zal hij snel vertrekken. Een vis in de dril is zo`n moment waarop de vis reageert. Dit zijn weetjes waar je rekening mee moet houden. Verander dus je werpgebied regelmatig en de kans dat er weer een beuk op de hengel komt wordt groter.

We weten snel een paar vissen te vangen. Het zijn niet de grootste maar de aanbeten zijn er niet minder om. Snoeihard vallen ze ons kunstaas aan en als dit onder de kant gebeurd dan weet je niet wat je meemaakt. Soms verbaast het mij dat ze niet de lijn aan stukken slaan, het is daarom van belang dat de slip van de molen goed afgesteld staat. Hiermee geef je de vis de ruimte om zijn gang te gaan en het gebeurt regelmatig dat je niet anders kunt doen dan alleen maar toekijken en je hengel vasthouden. Ze rossen dan gewoon de lijn van de molen! Voor ons is het meest ultieme een dubbel, dat is naast elkaar staan met alle twee een kromme hengel. Het gebeurt niet vaak maar wanneer het gebeurt…… YES, ook zo in de afgelopen dagen, wat een geluk, een echte dubbel!

De euforie is groot wanneer twee van zulke bakken ons dwingen om het beste in ons naar boven te halen. Jammer dat we het statief niet bij ons hadden, dit keer mag ik met ze op de foto. Het gaat maar door, de ene na de andere roofblei glijdt het schepnet in. Het is een waar feest, waar geen einde aan lijkt te komen. Het overgrote deel wordt gevangen op de Fast Cast 28 gr van Sebile. We proberen ook div. andere aasjes, maar dan wordt het moeizaam om een visje te vangen, met uitzondering van de Spin Shad ook van Sebile. Ook hiervan is de vis gecharmeerd.

 

Wanneer je de foto`s ziet dan lijkt het wel of ik alleen de roofblei weet te vangen. Dat is niet helemaal waar, ook Bas weet zijn visje te vangen. Bas heeft zich meer bezig gehouden met de snoekbaars, zijn arm laat de inspanningen nog niet toe. Al dat geweld kost kracht en hij kan helaas nog niet voldoende kracht in zijn hengel zetten om de afstanden te halen. Maar hij weet wel aardig wat van die glasogen op de kant te brengen.

 

In de afgelopen dagen hebben we veel roofblei gevangen, de meeste vissen waren rond de 50 cm. Er zijn ook vissen gevangen die de 40 cm maar net haalden.  Een paar grotere vissen zijn er ook uitgekomen, 70+. Er is nu een grote hoeveelheid kleinere vissen gevangen, maar over een paar weken kan dit zomaar weer veranderen, het is afwachten.

LOVE TO FISH
Pure fishing greetings

Jouke Timmer


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Jouke Timmer en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.