* Daiwa Exist 3012, “that real reel”

Zo door de jaren heen heb ik diverse modellen molens gebruikt voor de spinvisserij op zeebaars, Stradic, Twinpower 4000 en 5000, Stella 4000 FB, Stella 5000 FA enz.
Kwalitatief prima molens natuurlijk maar net niet wat ik zocht, een zeer belangrijk punt vind ik de inhaalsnelheid, dus het aantal cm-ters per slingerslag.
Een belangrijk uitgangspunt hierbij was dat de inhaalsnelheid voldeed aan A, vrij traag geviste oppervlakte pluggen en B, snel (fast retrieve) geviste duikende pluggen.
Het dilemma bij Shimano is dat zo,n beetje alle 4000 modellen (te) traag zijn met ca. 73 cm per slingerslag en de 5000 modellen te snel voor beide soorten pluggen met ca. 93 cm. per slag, ik gebruikte zowel de 4000 alsmede de 5000 op lichter en wat zwaardere hengels, iedere keer als je wisselt is het weer wennen aan de snelheid.
De 4000 prima voor stickbaits maar te langzaam voor duikende pluggen, je moet hier zeer snel draaien en dat wordt knap vervelend na 2 uur, de 5000 is zeer snel, voldoet voor duikende pluggen maar voor stickbaits weer niet, je moet dan zeer langzaam draaien en vrij snel de hengelbeweging maken (walking the dog) deze combinatie vist niet prettig, een wat vreemde coördinatie van beide bewegingen, langzaam draaien en snel “tikken” met de top.
Ook vind ik de 5000 voor duikende pluggen zwaar draaien, snel maar zwaar, logisch natuurlijk, de versnelling is hoog, iets te hoog vind ik, als je je fiets in de hoogste versnelling zet trap je ook zwaar, wederom begint mij dit vrij zwaar draaien na enkele uren op te breken.
Enfin, de oplossing om zowel oppervlakte pluggen en duikende – op een prettige manier te vissen met dezelfde molen vond ik bij Daiwa, hier ligt de inhaalsnelheid in mijn ogen veel beter met 81- en 85 cm. per slingerslag, 81 cm voor de 3000 modellen en 85 cm. voor de 4000 modellen, let op de Daiwa 3000 is qua grote en gewicht vergelijkbaar met een 4000 Shimano, de Daiwa 4000 met een Shimano 5000.
Deze inhaalsnelheid acht ik ideaal voor de spinvisserij op zeebaars met de verschillende soorten pluggen, ook bij het gebruik van meerdere hengels voorzien van de Daiwa 3000 en 4000 is het verschil niet groot qua inhaalsnelheid, zodat je niet telkens even moet wennen als je een andere molen/hengel gebruikt.
Om onbegrijpelijke reden is Daiwa in Nederland slecht vertegenwoordigd met de verschillende modellen, de laatste jaren komt er wat schot in met de Saltiga en hier en daar is de Certate verkrijgbaar, maar de topmodellen niet, ach ja de Morethan Branzino sinds enkele maanden ook.
Maar de voor zeebaars veel gebruikte Certate Hyper Custom, en de Exist zijn vooralsnog niet leverbaar in Nederland.
Deze laatste is het topmodel in de “tournament” serie van Daiwa, juist bedoelt voor de spinvisserij op o.a. zeebaars.
De Exist is ongelofelijk licht voor een molen uit deze klasse, slechts 240 gram voor de 3012, in grote te vergelijke met een Shimano 4000 die zo,n 320 gram weegt.
Het molenhuis en rotor zijn vervaardigd uit magnesium en alle andere onderdelen zijn van materialen gemaakt die sterk en vooral licht zijn, zelfs de schroeven zijn van duraluminium.
Het resultaat is de lichtste molen die er bestaat in zijn klasse, voorzien van een sublieme slip, 11 x gelagerd enz enz, en zoutwater proof.
Na een seizoen vissen met de Exist 3012 ben ik nog steeds uiterst tevreden over deze molen, ik denk dat er niets beters te vinden is vandaar ook deze review.
In de praktijk is de Exist een fabelachtig goede en fijne molen, draait uiterst licht en geruisloos, de “tournament” slip is zeer nauwkeurig instelbaar en ronduit super.
De slinger is uit een stuk duraluminium gefreesd (machine cut) en wordt direct op het hoofdtandwiel gedraaid i.p.v. een steekas, deze ” threat attachment” geeft nagenoeg geen speling op de slinger, de knop is van het T type en bevalt mij uitstekend.
Eerlijk is eerlijk, de prijs is fors maar je hebt dan wel een uiterst subliem “instrument” in handen.

Klik:   >>Daiwa Exist<<

Alles aan de Exist is high-tech en ultra licht

Aan de zijkant van het molenhuis de “Machine cut engine plate” robuust voor het inwendig draaiend gedeelte
Bescherming op kwetsbare plaatsen.
De antiretour bevind zich aan de onderzijde van het molenhuis, dus geen uitsteeksels aan de achterzijde.
De oversized lijnrol is voorzien van 2 kogellagers voor een perfect soepele loop, het inwendig draaien gedeelte is bovendien waterdicht d.m.v. rubberen seals.