Continuïteit en vertrouwen

De afgelopen sessies waren erg succesvol waarbij ik elke keer werd beloond met karpers in het net. December laat zijn tanden echter zien en deze week was de eerste blank sinds tijden een feit. Mijn enthousiasme is de ijskoude grond ingetrapt en ik beraad mij over de komende periode.

Als de winterperiode zijn intrede doet, ben je er zeker van dat de kanaalkarpers op enig moment stoppen met vreten. Dat moment verschilt van water tot water, maar staat altijd in nauwe relatie tot de watertemperatuur. Als die langzaam daalt, kun je – op de juiste stekken – behoorlijk lang doorvangen. Toch komt er altijd een moment waarom de watertemperatuur en de leefomstandigheden een ‘klap’ krijgen. De afgelopen weken was dat het geval. Dankzij de vele regen en de koude weersomstandigheden, kwam er veel koud water in het kanaal. Dat had als gevolg dat de watertemperatuur extra daalde en dat het overtollige water moest worden weggepompt. Sluizen werden open gezet, stroming ontstond en het water kleurde troebel. Deze combinatie van factoren had tot gevolg dat de karpers in de passieve(re) modus kwamen.

Vertrouwen is het aas is van onschatbare waarde in de winter.

Hoe verder? Er zijn enkele vragen die mij bezighouden:
– Zitten de karpers nog op de stek?
– Komt er nog een periode waarin de karpers weer actief zijn?
– Moet ik mijn voerhoeveelheid aanpassen?

Mijn gevoel zegt dat de karpers zich nog steeds in de sector ophouden. Actief weggetrokken zijn ze waarschijnlijk niet, want anders hadden ze dat enkele weken geleden al wel gedaan. Ze zijn echter zeer passief, maar mijn ervaring leert me dat er hoogstwaarschijnlijk nog een actieve periode komt. Als de omstandigheden zijn gestabiliseerd, gaat de karperbek wel weer wat vaker naar de bodem. Wanneer dat exact is, weet ik niet. Vaak duurt het minimaal anderhalve week voordat de situatie weer stabiel is. In de praktijk komt het erop neer dat ik de stek gewoon nog een paar keer moet bevissen.

Nu breekt ook de periode aan dat ik absoluut geen risico meer wil nemen tijdens het voorvoeren. De regel ‘Continuïteit is belangrijk dan hoeveelheid’ geldt nu meer dan ooit. Vanaf vandaag voer ik elke dag slechts 100 gram boilies. In de praktijk komt dat neer op slechts dertig stuks 16mm Red Crustacean boilies.

Honderd gram: slechts dertig 16mm boilies.

Rust bewaren, vertrouwen houden en doorzettingsvermogen koesteren; de kernwoorden voor de komende periode. Ik houd jullie op de hoogte!

Roelof Schut


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Roelof Schut en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.