Bottenmeppen in het Westgat

Hey allemaal

Vandaag voor de eerste keer dit jaar de Voordelta ingetrokken. De vangsten trokken de laatste weken stevig aan.Dus samen met Tony rond 7 uur door de Roompotsluis en we vertrokken naar onze stek in de buurt van de WG1. Eerst hadden we we een start rond 9 uur gepland, maar na het bekijken van het getijdenboekje, besloten we om vroeger te vertrekken. Hierdoor zouden we nog een groot deel van de vloed meepikken, prime time voor de schol in dit gebied.
Donderdag pieren gaan steken en dit aangevuld met enkele pakjes diepvriestappen was dit het grootste deel van ons aas. Verder hadden we slippers, mesheften, strandgapers en kokkels bij.
We ankerden op 12.5 meter en er liep een mooi stroompje. Al snel kregen we beet en de eerste vis die we vingen was een plaat van een bot, man wat hebben die toch een kracht zeg. Echt een leuke vis om te vangen. Verder kwamen er scharren en een enkele schol uit, al vielen de scharren soms heel klein uit. Omdat het doodtij was viel de stroming op onze stek er snel uit. Daarom verkasten we nog iets dichter tegen de geul aan, hier liep dan nog wel stroming en vingen we dan ook terug vis. Tijdens de kentering zijn we gewoon blijven verder vangen. De kleinere scharren pleegden echter een aanslag op ons aas en dus ging ik op zoek naar een alternatief.
Ik koos om nog even een ondieper stekje op te zoeken. Hier vingen we nog mooiere botten en mooiere schollen dan op de eerste stek. Alhoewel het daar maar een 2 meter ondieper is, maakt dat toch soms veel verschil. Opmerkelijk was wel dat Tony hier bijna geen vis gevangen kon krijgen, buiten kleine scharren. Volgens mij was hier maar 1 reden voor, de rode bezemafhoudertjes. Misschien te weinig uitstaand vermogen in de stroming, de verkeerde kleur,….. Hij wierp alleszins in op dezelfde plaatsen als ik, dus dat was zeker de reden niet.
Rond de klok van vier was al ons aas op en zijn we met enkele tientallen maatse vissen terug naar de haven gevaren. Best vangende onderlijn waren gele bezemafhouders en de haken voorzien van kralen, kon zeker geen kwaad.
Verder hoorde ik dat de eerste gepen ook weer zijn gevangen aan Westkapelle en misschien geen bootvangstberichtje maar aan de Zandvlietsluis op de Schelde werd er vandaag veel tong gevangen, de grootste was 37 cm en er waren vissers die meer dan 10 tongen hadden gevangen. Ziet er goed voor deze zomer,…. Die tongen komen hier trouwens kuit schieten en zorgen dus ook de komende jaren hopelijk voor ¬†mooie tongvangsten.
Nu zondag naar Oostende, Finale van het Belgisch kampioenschap, we keep you posted…..
Nico

De eerste bot van de dag

tappen en/of zeepieren afgetipt met kokkels, en natuurlijk de gele parel

Tony met een mooie bot

leuk doublet

Strandgapers, een heel taai aas

gele afhouders bleken de beste keuze

Schol op strandgaper

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.