Baars voor Vlissingen …

Vangstbericht van maandag 16-08-2016

Ondertussen is de zeebaars alweer in onze Westerscheldemonding aanwezig en op zoek naar kleine aasvisjes. Hij zoekt zich in de komende maanden te voeden met kleine visjes om aan te sterken ter voorbereiding van zijn trektocht naar andere wateren. Die kleine visjes zijn momenteel in onze westerscheldemonding aanwezig, kleine sprot zwemt in schooltjes rond en zijn het voedsel voor onze zeebaars. Tegen de stranden voeden ze zich ook met spiering, garnalen en krabben.
Tijd om het kunstaas nog eens boven te halen en de wrakjes en stranden van onze Westerscheldemonding te bevissen met pluggen, shads, pilkers en andere visimitaties.

het mooie strand te Zoutelande

Geholpen door mijn zoon Robbe en vriend Joery gingen we op pad en schuimden we enkele wrakjes af in de buurt van de “Nolleplaat” op zoek naar onze mooiste sportvis “de zeebaars”. Op de dichte wrakken in de monding en tegen de kust konden we echter geen vis verschalken en kregen we geen enkele beet, altijd spannend om te driften over een wrak of om er op te ankeren. Deze wrakken zijn echter verlaten en gaven geen teken van leven.

Dan maar richting de stranden van “Zoutelande”, rond de steenstorten, paalhoofden, zandplaten en wrakjes kan het wel eens goed vissen zijn op onze sportvis de zeebaars. Toen we door de geul van het “Oostgat” vaarden zagen we enkele stroomnaden rond de zandbanken. Bij vloed krijg je over ondiepe richels een soort van turbulentie in het water waardoor er een stroomnaad ontstaat. hierdoor komen kleine visjes in de problemen en vormen ze een gemakkelijke prooi voor de zeebaarzen.

 De zeebaarzen jagen in scholen achter de richels op die visjes waarbij ook groepjes meeuwen de vreetpartij kunnen aangeven, ook zij proberen een visje mee te pikken.

Hier konden we op een stroomnaad ankeren en met een kleine blauwe plug wisten we enkele baarsjes te vangen. Dat gebeurde ongeveer één tot twee uren na laag water. Ondanks hun formaat van ca. 40 cm gaven ze echter wel een leuke sport, alle baarzen zwemmen weer terug maar gaven ons een leuke visserij. Altijd oppassen voor ondieptes in de buurt van de zandplaten, met de motor omhoog getrimd kan je vrij ondiep gaan maar altijd voorzichtig zijn is de boodschap. Oppassen in de vaargeul, hier heb je grote containerboten en drukke scheepvaart, nooit ankeren!

We probeerden nog wat andere wrakjes en steenstorten maar helaas geen andere baarzen meer gezien en op tijd terug naar de haven gevaren om nog na te genieten van de leuke dag.

Bedankt Joery en Robbe en tot volgende keer.


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.