American dream

Afgelopen weekend er weer op uit in de hoop een paar baarzen te strikken, ditmaal met een nieuw stukje “gereedschap” een lichte uitvoering van de (2016) St. Croix Legend Elite spinning.
Taaie bedoeling in de eerste anderhalf uur, een zwakke wind uit zuidoostelijke richting, zeker geen goede omstandigheden dus!
Allerhande plugjes, oppervlakte plugjes maar zonder enig resultaat, zelfs geen volger en of beweging aan het oppervlakte water.
Pas toen het water al behoorlijk gestegen was en de pluggen plaats hadden gemaakt voor een softbait was daar de verlossende tik op de top, een eerste baarsje!


Kort daarop een mooie aanbeet, snoeihard en even liet de slip van zich horen, een leuke vis die net de 50cm. aantikte.


Uiteindelijk mocht ik 5 baarzen vangen, 2 leuke vissen ruim aan de maat en 3 vissen rond de 35- a 40 cm


Maar wat een “feestje” aan de St. Croix, wat een fabelachtige fijne hengel is dit, ik heb al heel wat hengels ter hand gehad, maar de Legend Elite stijgt daar met “kop en schouders” bovenuit.
De lichte- c.q. finesse visserij boeit mij meer en meer en gezien het formaat baarzen van de afgelopen jaren maken mijn (te) zware hengels plaats voor lichtere “stokjes” om zo de beleving te maximaliseren.
En hoe, de St. Croix heeft een lengte van 7,6 ft. En een CW van 1/8 tot 3/8 oz grofweg een werpgewicht van 3,5- tot 11 gram.
In deze klasse wordt een hengel al snel als slap ervaren, welnu, de Legend Elite doet dit euvel snel vergeten, de actie is subliem, strak als de bekende snaar, en souplesse als dat nodig is tijdens de dril.
Deze hengel heeft mij echt verbaasd, de blank heeft enorm veel power, zeker voor zo,n licht stokje, werpen, het zetten van de haak, de dril, ronduit subliem, en de blank is ongekend gevoelig, iedere beweging van het kunstaas voel je intens, idem voor de bodem bij het vissen met een shad.
Het 2016 model is voorzien van een “blank touch reel seat” zodat je hand direct tegen de blank rust, zo is iedere trilling waarneembaar, de geleideogen zijn voorzien van een titanium frame en Torzite ringen.
Kortom, wat een droom van een finesse stokje!!
Voor de liefhebber een review van het oude model  St, Croix Legend Elite