Als het klein hoefblad bloeit, wordt de zeelt actief

Een schitterende zeelt van 52 cm.
Vandaag op een van mijn spaarzame vrije dagen weer eens gaan vissen. Na het vele slechte weer van de afgelopen weken met veel wind en regen is het deze week wat rustiger en warmer geworden. Vandaag zou het een mooie warme lente dag worden. Rond 7 uur op mijn stek aangekomen is hier weinig van te merken. Mistig en koud, gelukkig geen wind. Om te beginnen maar eens een paar handen halibut en krill pellets op de stekken uitsstrooien gevolgt door enkele handen met maden. Al snel ligt de eerste hengel, de haak beaast met maden, op de stek.

Het klein hoefblad, een lente bode, aankondiging dat de zeelt actief wordt.
Een tweede volgt beaasd met wormen. Afwachten maar of de vis actief is. Na een uurtje niets gezien te hebben eens naar stek 2 gewandeld, een 15 tal meter verder op. Hier staat het klein hoefblad al in bloei. Een klein plantje met mooie gele bloemen dat vroeg in de lente bloeit vaak samen met de vangst van de eerste zeelt. Een bundel met wormen zweeft naar de bodem. Al snel komen er wat zenuwachtige tikjes op het pennetje wat nu ook langzaam zijn eigen weg op het water zoek. Ik tik aan en sta meteen met een kromme hengel. Zeelt, kan niet missen. De lichte hengenl 0.75 lb en de bijbehorende lichte lijn weten uitstekend de klappen van de boksende zeelt op te vangen.

De eerste zeelt van het jaar, 48 cm

Het net kan al snel onder de zeelt geschoven worden en een mooie exemplaar komt op de kant. Een foto en even meten….48 cm.. geen slecht begin! Weer terug op stek 1. Een verse tros wormen gaat te water. Vrijwel meteen loopt de pen weg en een stevig gevecht begint. Dit is een echte knokker, wederom een zeelt. De hengel buigt diep door en de Trudex centrepin geeft gewillig wat lijn op commando van mijn duim.

Een harde vechter die 46 cm mat.
De zeelt duikt alle kanten op, maar moet tenslotte toch het onderspit delven. Eenmaal op de kant meet deze zeelt maar liefst 52 cm. Ik heb slechtere starts gehad in maart. Hierna volgt een brasem die de maden niet kon weerstaan. Gevolgt door…. nog maar een zeelt, deze meette 46 cm, maar vocht voor 56 cm. Dan wordt het weer langzaam tijd om in te pakken. Hoe het visjaar er voor de rest uit gaan zien weet ik niet, deze ochtend kan mij in ieder geval niet meer afgepakt worden.


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Rieg’s vis weblog en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.