A master chub angler

A master chub angler, zo wordt Chris Yates genoemd in de serie a Passion for Angling. Helaas deze titel draag ik niet, maar voor een leerling heb ik het vandaag niet slecht gedaan al zeg ik het zelf. Deze ochtend de wekker om 3.30 uur gezet, hoefde niet, ik was al wakker. Auto ingeladen en rijden maar naar het schone Limburg. Om half zes in de ochtend gearriveerd en…. wat een rust. Alleen natuur geluiden geen auto’s en industrie zoals in Hoogvliet. Rugzak op….oeffff wat een gewicht. Op pad naar een visstek langs de slingerende beek. Na 10 minuten doorstappen aangekomen op de stek. Alles uitgepakt en eerst maar beginnen met een blokje kaas en een wartelloodje op de bodem. Zachtjes het aas te water laten en de lijn op spanning brengen. Wat nu, direkt al wat tikken op de top…. dat kan toch niet. Toch maar aanslaan… niets. Na 10 minuten wederom tikken op de top..niets. Haak opnieuw met een blokje kaas beaasd en binnen no-time gaat de top in een bijna 90 graden hoek. Aanslaan en ja hoor… vis. Na een korte felle dril komt de vis onder de kant. Wat zal het zijn, barbeel of kopvoorn. Het blijkt een prachtige kopvoorn te zijn. Na wat foto’s genomen te hebben toch maar even meten.

Een hele beste, 50 cm. De vis gaat weer terug in zijn element en na even op adem gekomen te zijn zwemt de kopvoorn rap weg. Zo, mijn dag kan niet meer stuk. Nog een poosje met een stukje kaas doorgevist, maar de stek is waarschijnlijk flink verstoord. Geen teken van leven meer.

Ik ga verder trotten. De hengel gebouwt op een Flexfloat 4-6 lbs blank doet het prima. Hier en daar op wat belovende stekken zoals inhammetjes, overhangend takken, uitgesleten bochten wat maden laten zwemmen. De dobber gaat in het ritje van de stroming mee en draait zijn rondjes in een kolk. Plotseling schiet de dobber weg. Korte dril, weer een kopvoorn, en stuk kleiner dan de eerste, maar… vis is vis!
Zo volgen er in de loop van de ochtend nog 2 kopvoorns, een serpeling en wat blankvoorns. s’ Middags na wat gegeten en gedronken te hebben nog wat stekken bezocht, maar verdere vangsten blijven uit.

Al met al een prima dag gehad. Geen eenvoudige visserij, vooral het trotten kost aardig wat materiaal en frustratie. Heel veel vastlopers op de bodem of na een aanbeet vast in de takken. Maar, je moet er wat voor over hebben. Volgende keer eens een avondsessie inplannen…