8 mei, eindelijk een dagje met gunstige omstandigheden…

Hey allemaal
Eindelijk, eindelijk, de eerste trip van dit nieuwe seizoen zit er op. Het weer en vooral de wind waren de laatste tijd ongunstig als we eens vrij waren. Vrijdag jl.. heb ik er samen met Tony dan maar een supersessie van gemaakt om wat vistijd in te halen. 8 uur erop en 22 uur er terug af. De hele dag weinig wind en af en toe wat zon, eindelijk! Het plan was om de eerste zeebaarzen van dit seizoen aan boord te verwelkomen, daarna op zoek te gaan naar dikke botten en ’s avonds proberen op geep en een eerste tongetje. We hadden superaas, geregeld door Leo, geleverd aan boord, superservice. Zagers, zeepieren en verse mesheften. Verder hadden we ook nog tappen en inktvis bij.
Eerste stek, ondiep gaan liggen tegen een bankje in de buurt van de R11, 
Aangekomen met de start van het afgaand tij en met wapperlijnen met hierop zagers, mesheften en inktvis aan alle hengels begonnen. Weinig actie op een enkel baarsje na, allemaal te klein. Tony koos voor een klassieke onderlijn en kon hier dan wel enkele scharren, een bot en kleine zeebaars vangen. Toch stug volgehouden op de zeebaars, die schitterde door afwezigheid (de grotere dan toch). 

Na drie uurtjes hebben we het anker gelicht en zijn op een spiegelgladde zee naar onze tweede stek gevaren in de buurt van de R3/R1. 
Op een meter of 7 geankerd en hier stond nog steeds een mooi stroompje. We veranderden onze opzet en schakelden onze onderlijnen om naar afhouders, staal en plastiek. De haaklijntjes voorzien van wat blingbling (kraaltjes en sequins). Ankerlood eraan en uptide inwerpen. Direct actie, veel schar en wijting, meest te klein. 

We vingen hier geen bot en verkasten na een half uurtje nog ondieper, dichter tegen het strand aan, op een meter of 4. 
De stroming was nu volledig weg en met een lichtere hengel en 60 gram geel gekleurd lood konden we actief vissend al enkele botten vangen. 

Dat bevestigde mijn vermoeden, dat we de schar en wijting hier een beetje konden ontlopen. Toen de vloed doorzette begon de vis te azen en we begonnen aan enkele dolle uurtjes. Doublet, triplet, triplet, ….  Schar, schar, bot, scholletje, bot, zeebaarsje, bot, bot, ….. supermooie vissen, ook de scharren, maar de botten waren het leukst. Het maakte niet uit welk aas je gebruikte, zagers, pieren, tappen, mesheften. Op alles ving je vis. Enkel op de zagers vingen we wel kleinere vissen. De scharren vingen we heel goed op diepvriestappen opgebonden met mijn nieuwe speeltje van bij Robbyfish . De Bait Weaver is superhandig, perfecte spanning op de elastiek en je hebt dan nog de keuze tussen drie diktes.  Echt een aanrader!!
 

De botten hadden merkelijk een voorkeur voor de zeepieren en mesheften.
Rond 18 uur hadden we zo’n —-tig vissen in de bak en vonden het welletjes. We verkasten terug richting Neeltje Jans om daar de avond op de Caisson te  uit te vissen. Hier konden we enkele scharren, een gulletje en  wat wijtingen vangen. Echter geen beoogde tong, noch geep, noch zeebaars. Rond half tien zijn we dan terug naar de haven gevaren en na een vlotte schutting konden we met recht terugkijken op een eerste geslaagde sessie. 


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.