De jacht naar de grote baarzen!

Gisteren was het dan zover. Ik ging met Jouke mee op jacht naar de grote baarzen. Vorig jaar werd er al een poging gedaan om hiervoor een afspraak te maken, maar door mijn drukke werkschema toentertijd en onweer kon deze niet doorgaan. In de jaren dat ik vis heb ik nog nooit een baars over de 40 cm gevangen en welke man kon deze droom meer verwezenlijken dan Jouke Timmer. Hij weet precies wat ervoor nodig is om die grote baarzen te vangen! In het komende nummer van het blad de Roofvis (no. 97) heeft hij hier ook een fantastisch leerzaam artikel over geschreven, ik zou zeggen zeker lezen! Maar ik mocht dit gisteren aan de levende lijven ondervinden. Alles gebeurde trollend met dieplopende pluggen een hengel mee, en er kan gevist worden. Het is even zoeken om de plug op de juiste diepte te krijgen, namelijk tegen de bodem. Wanneer ik de diepte gevonden heb is het afwachten. Jouke is de eerste die een vis mag landen.. Fantastisch om te zien hoe Jouke nog steeds intens geniet van het vissen. En prachtig is wanneer hij een aanbeet krijgt en vervolgens mijn kant op kijkt, meteen is van zijn gezicht af te lezen dat het om een mooie vis gaat! Een prachtige baars wordt geschept! Wauw! Zoveel van deze grote kanonnetjes heb ik nog niet mogen aanschouwen! Trillend van enthousiasme pak ik de camera en schiet wat foto’s! Geweldig!

De eerste target vis!

We varen een stukje door en er wordt geroepen, hou je hengel maar vast! Ik zit gespannen en bij iedere tik die mijn kunstaas krijgt op de bodem schrik ik een beetje, het kan nu ieder moment gebeuren. Ja! Hoor ik en Jouke mag de volgende baars in zijn handen houden. Deze is nog groter, een dikke 40’er! Prachtig.

Kanonnen!

Super ze zitten er en willen ook nog eens bijten! Een les die ik krijg vandaag is je kunstaas kennen. Wat doet het en hoe krijg je deze op de gewenste diepte? Ik ken mijn kunstaas af en toe nog niet zo goed en de afstand dat de plug achter de boot gegooid moet worden is nog zoeken. Wanneer ik eindelijk de bodem raak met mijn plug heeft Jouke al bijna de eerste vis! Dan blijft het even stil.. Ik voel dat ik goed zit met mijn kunstaas, het kan nu ieder moment gebeuren. En bam opeens krijg ik een flinke dreun op mijn hengel. Zou het die grote baars zijn? Mmm.. Nee dit neemt flinke runs en tikt niet zoveel met z’n kop als een baars zou doen. We krijgen de vis niet snel te zien, hij blijft diep.. Wat is het dan wel? Uiteindelijk kunnen we een glimp opvangen van de vis en ja hoor.. het is een snoek! Sterk dat hij is, bij het zien van de felle zon duikt hij weer snel de diepte in.  Met dit weer vang ik liever geen snoeken, de water temperatuur is zo hoog dat ze moeite hebben met het op adem komen. We proberen de dril kort te houden en de vis wordt geschept. Wauw!

Beresterk!

Snel handelen is essentieel met dit soort temperaturen!

De vis heeft echt de tijd nodig om bij te komen. Een reden waarom ik in de zomer altijd een net bij heb, wanneer je hem subtiel schept en in het water laat hangen kun je hem makkelijk onthaken zonder gehannes in de boot, hij blijft zuurstof ontvangen op deze manier. Waardoor de snoek vrijwel direct wegzwemt en de diepte weer opzoekt.

Jouke zegt: “Dat je nu snoek vangt is een teken dat je goed aan het vissen bent en op de juiste diepte zit”. Top ik begin het spelletje te snappen. We gaan naar een andere plek, ik ben weer 100 meter aan het zorgen dat mijn plug op zijn plek is en Jouke krijgt onderwijl een flinke aanbeet. De vis blijft diep. Er komt een prachtig grote snoekbaars aan de oppervlakte. Yes! Wat je allemaal niet kan vangen met deze manier van vissen. Geweldig!

Hoppakee! En wat een glimlach

Er wordt op weer een andere stek gevist. Ik voel allerlei doffe tikken en beuken op mijn kunstaas.. Jouke zegt: We zitten midden in een school brasems, hoe weet je dat vraag ik? Nou kijk maar eens naar je lijn. Wanneer binnendraai is dik een meter lijn helemaal besmeurd met slijm! Bah! Dat zijn al die stootjes die je voelt op je kunstaas.. Het is een goede stek hier zegt Jouke.. En met een vreemde glimlach op Jouke zijn gezicht zetten we een tweede stuk trollen in op hetzelfde stuk. Ik vertrouw hem niet helemaal, die grijns op zijn gezicht heeft iets te betekenen.. Wat voert hij in zijn schilt..?! Ik zeg: vast of vuil.. Jouke kijkt achterom en begint te grinniken.. En al snel kom ik erachter waarom. En slijmjurk heeft zich tegen mijn kunstaas geparkeerd. Jouke komt niet meer bij terwijl ik bijna 10 minuten aan het stoeien ben met de Bream.. Ik kijk hem aan en zeg: “Ik snap nu waarom je dit stuk nog een keer wilde trollen”! En meneer vind het maar al te leuk!!

Laat ze maar lachen!!

Ondertussen worden er nog wat vissen gevangen.. Maar nog steeds niet die baars die over de 40+ heen gaat! Mmm.. waar blijven ze toch. En eindelijk komt er dan een verlossende aanbeet.. Denken we.. Ja! BAARS! En een mooie.. De vis wordt geschept en wordt snel gemeten.. Een nieuw PR!!! Maar waar stopt het meetlint? We moeten eerlijk blijven en kijken naar het meetlint.. We dachten het, maar de nummertjes stoppen bij 39 cm. Doel nog niet bereikt, maar wel een nieuw PR en een ontzettend mooie baars.

Wat zijn ze mooi!

Maar er wordt nog even door gevist! Ook snoekbaarzen zijn gretig en bijten dan ook regelmatig!

Joehoe!

Geweldig mooi we hebben regelmatig actie. Maar waar blijven die grote baarzen? We trollen nog een keer over een stuk waar ze zich moeten bevinden.. Op ongeveer 4 tot 5 meter water. Ik voel dat een vis het kunstaas mist en op dat moment komt Jouke vast te zitten. Wat betekent dat we terug moeten varen. Ik zeg tegen Jouke: “Een herkansing, ik dwing het gewoon af! Let op nu gaat die grote baars komen!”. Jouke zegt nog die bijt niet nog een keer, dat weet ik.. Maar ik voel dat het nu gaat gebeuren. Mijn plug raakt al vrij snel de bodem en ja hoor.. Ik krijg een aanbeet.. Baars? Ja, het is baars ik voel het aan het nerveuze tikken die ik op de hengel krijg. Maar is hij groot genoeg? Snel wordt de vis geschept en opgemeten. Een grote grijns komt op onze gezichten en we schudden elkaar de hand! Weer een nieuw PR.. Wat betekent dat hij over de 40 is.. Met 42 centimeter aan baars is de missie geslaagd! Yes!! En vreugde dansje wordt in de boot gemaakt en we zijn klaar voor vandaag..

Perfect!!

Het is warm en we besluiten terug naar huis te gaan.. het is goed geweest.. En de missie is geslaagd! Met uiteindelijk rond de 25 vissen in de boot mogen we wel zeggen dat het een prima dag was! Een hoop geleerd over de baarsvisserij! Wat wil je nog meer. De doelen voor dit jaar worden langzaam aan behaald, al heb ik nog een hele lange weg te gaan. Maar met behulp van dit soort leermeesters komt het helemaal goed! Dank je Jouke!

Groetjes, Celine de Bakker – Pure Fishing


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Céline de Bakker en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.