Videocompilatie duikexpeditie Noordzee (video)

De Stichting Duik de Noordzee Schoon kijkt terug op een succesvolle tiendaagse expeditie bij de Doggersbank. In dat gebied, ten oosten van NoordEngeland, heeft het expeditieteam nieuwe en zeldzame diersoorten ontdekt, zijn onbekende wrakken doorzocht en is een recordaantal visnetten opgeruimd. Check de video’s!

Het team kwam eind juni terug in de haven van Scheveningen. De expeditie is een initiatief van Stichting Duik de Noordzee Schoon, samen met Stichting De Noordzee. Zij willen het belang van natuurlijke en kunstriffen in de Noordzee op de kaart zetten. Het expeditieteam bestaat uit marien biologen, amateurarcheologen, ecologen, fotografen, filmers en supportduikers.


Dit keer zijn er twintig duiken gemaakt (720 duikmanuren) op negentien verschillende locaties met 29 duikers. Er zijn diersoorten ontdekt die nog niet eerder in Nederland waren gezien, zoals gekleurde naaktslakken. Ook zijn zeldzame waarnemingen gedaan, waaronder juweelanemonen, eetbare zeeappels, octopussen en twee Noordelijke dwergvinvissen.

Spooknetten: dode zeehond

In totaal is 6000 kilo ‘spooknetten’ opgeruimd. Die vormen een gevaar voor vissen, kreeften en krabben. Ook een enkele dode zeehond is erin gevonden. Ook zijn nog eens tien onbekende wrakken onderzocht, zodat onderzoekers de identiteit ervan (en het verhaal erachter) kunnen gaan achterhalen.

Bekijk de video’s:

-> Bestel hier het prachtige boek ‘IN DE DIEPTE, hoogtepunten uit tien duikexpedities in de Noordzee’ voor maar 25 euro.


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Sportvisserij Nederland en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.