Einde gesloten tijden!

Ze zitten er weer op: de gesloten tijden voor vis- en aassoorten. Vandaag, zaterdag 27 mei, is de officieuze aftrap van het visseizoen en mag er weer met kunstaas gevist worden.

De gesloten tijden voor aas- en vissoorten roepen ieder voorjaar weer vragen op bij sportvissers. Zeker omdat de gesloten tijd voor snoek eerder ingaat dan die voor het vissen met kunstaas, een stukje vis of een dood visje. In dit bericht een duidelijke uitleg.

De verwarring ontstaat telkens in maart. Vanaf 1 maart is een gesloten tijd voor de snoek van kracht. Dit betekent dat iedere gevangen snoek direct in hetzelfde water moet worden teruggezet – op grond van de voorwaarden in de vergunning is het overigens vrijwel altijd verboden om snoek te behouden. Daarentegen mag in de maand maart nog wel worden gevist met kunstaas, een stukje vis of een dood visje.

Maart

Vang je in maart een snoekbaars
of baars die voldoet aan de minimummaat,
dan mag deze vis (desgewenst)
worden meegenomen als
de voorwaarden van de vergunning
dat tenminste toestaan. Zou je in
deze maand echter een snoek vangen,
dan moet die direct weer in
hetzelfde water worden teruggezet.
Dit vanwege de gesloten tijd voor
de snoek die dan van kracht is.

April en mei

Pas vanaf 1 april tot de laatste
zaterdag van mei mag niet met
kunstaas (met uitzondering van
kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm),
een stukje vis of met een dode vis
worden gevist. Naast deze gesloten
tijd voor aassoorten geldt in diezelfde
periode ook een gesloten tijd
voor snoek, snoekbaars en baars.
Ieder van deze drie vissoorten die wordt gevangen, moet dan dus direct worden teruggezet.

Nationale Hengeldag op 27 mei

Vanaf de laatste zaterdag in mei
(Nationale Hengeldag) eindigen de
gesloten tijd aassoorten en de gesloten
tijd voor snoek, snoekbaars
en baars. Dit jaar mag je dus vanaf
27 mei
wettelijk gezien weer met
alle aassoorten vissen en mogen bovenmaatse

snoekbaarzen en baarzen
(en in een zeer enkel geval ook
snoek) worden behouden voor zover
de voorwaarden van de vergunning

dat toestaan.

Schaal- en schelpdieren

Voor de visserijwetgeving worden niet alleen ‘echte’ vissen als ‘vis’ aangemerkt. ook diverse schaal- en schelpdieren waaronder verschillende soorten kreeften, krabben, garnalen en inktvissen vallen onder deze noemer. Het is in het binnenwater dus ook verboden om van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei te vissen met kreeften, krabben, garnalen (inclusief de steurkrab)
of inktvissen.

Aanvullende voorwaarden

Een visrechthebbende kan als voorwaarde in de schriftelijke toestemming een langere gesloten periode vaststellen voor bepaalde vissoorten.

Een visrechthebbende mag ook een langere gesloten periode vaststellen voor het gebruik van bepaalde aassoorten. Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij het IJsselmeer en het Markermeer waar de gesloten tijd voor bepaalde aassoorten al eerder ingaat en ook langer duurt dan de wettelijke periode. In de Landelijke Lijst van Viswateren en de Kleine Lijst van Viswateren is de gesloten periode voor deze wateren vastgesteld van 16 maart tot en met 30 juni. Kijk dus ook altijd naar de voorwaarden bij een water! Deze vind je onder meer op VISplanner en in het boekje.


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Sportvisserij Nederland en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.